Klootschieten
Elke eerste zondag van de maand, georganiseerd door de Activiteiten Vereniging Gieterveen en startende vanaf ÁMOI Gieterveen. Er wordt er een ronde van ca. 5 km gespeeld. De aanvangstijd is ca. 10:00 uur.
[Drentse vertaling]: Klootschaitn is n balspel waorbij deelnemmers probeert n bal (of kloot) oonderhaands zo wied meugelijk te gooin. t Spel wördt deur jong en oold speult. Der bestoat verschilnde variaantn maor de regels die geldt veur het spel speult in Gieterveen bent as volgt:
- n Bal (of kloot) was vrogger van hoolt en an de binnkaante met lood of iezer ingötn. Moar tegenswoordig bent de meesten van steein of plastic.
- Elk plougie die met dut is in elk geval ain kloot neudig. T’is wel aan te roaden om n’reservebal met te neem’n veurt geval je ain kwiet roakt. Verder is elk plougie n stuk papier en n penne neudig om de beurten bie te hollen (t’makkelijks is ruutiespapier, dan kunj gewoon kruusies zeten).
- D’r bent in elk geval twei plougies die teeg’n elkoar speult. Elk en ain die met dut wördt dus in indeelt in ain van disse plougies (zörg d’r veur dat de jong’n, wichter, kinder en olderen een beetie deur m’koar hen zitten)
- Zörg dat d’r niet teveul speulers in ain ploug zitten, aans duurt veul te lang veur je weer is an de beurt bint. As d’r bijveurbeeld 16 man bint die met wilt doen, kunj d’r ok veur kiezen om met 4 plougies van 4 man te speulen in ploats van 2 plougies van 8. Dit betekend dan wel daj niet allemoal tegeliek kunt begunnen.
- Deigene met de greutste snoet bepoalt veuraf woar t’spel begunt, woar t’endpunt is en woar d’r langs loopn wordt.
- D’r begunt twei plougies die omstebeurt n bal gooi’n in de zulfe richting en met elkoar op loop’n achter de bal an.
- Wanneer de aine ploug de bal niet veurbij de aandere ploug kriegt. Mot disse zulfde ploug nog ’n moal gooin. Hierdeur zörg je dat de twei plougies mooi bie elkoar bliem loopn.
- De algemiene bedoeling van’t spel is dat de speulers met zo min meugelijk wörpen een bepoalde ofstaand oflegn. Het plougie dat bie t’enpunt de minste wörpen hef het wonn.
[Nederlandse vertaling]: Klootschieten is een balspel waarbij deelnemers een bal (kloot genoemd) onderhands zo ver mogelijk te gooien. Het spel wordt door jong en oud gespeeld. Er bestaan verschillende varianten maar de spelregels die gelden voor het spel gespeeld in Gieterveen zijn als volgt:
- Een bal (“kloot” genoemd) was vroeger van hout en aan de binnenkant met lood of ijzer ingegoten. Tegenwoordig zijn de meeste ballen van steen of kunststof.
- Elk team dat mee doet is in ieder geval één bal nodig. Het is wel aan te raden om een reservebal mee te nemen voor het geval je een bal kwijt raakt. Verder is elk team een stuk papier en een pen nodig om de score bij te houden (het eenvoudigst is ruitjespapier, dan kunnen er simpelweg kruisjes gezet worden).
- Er zijn in ieder geval twee teams die tegen elkaar spelen. Alle deelnemers worden dus ingedeeld in één van deze teams (zorg voor een goede verdeling van heren, dames, kinderen en ouderen per team)
- Zie er op toe dat er niet teveel spelers in één team zitten, hierdoor duurt het erg lang voor je weer aan de beurt bent. Wanneer er bijvoorbeeld 16 deelnemers zijn, kun je er ook voor kiezen om met 4 teams van 4 personen te spelen in plaats van 2 teams van 8. Dit betekend wel dat niet alle teams tegelijk kunnen starten.
- De spelleider bepaalt vooraf waar het spel begint en waar het eindpunt is en hoe de route loopt.
- Er starten twee teams die na elkaar een bal in dezelfde richting gooien en vervolgens de bal steeds achter na lopen.
- Wanneer het ene team de bal niet verder gooit dan het andere team dan dient dit team nog een keer te gooien. Hierdoor zorg je er voor dat de twee teams dicht bij elkaar kunnen blijven lopen.
- Het algemene doel van het spel is dat de deelnemers met zo weinig mogelijk worpen een bepaalde afstand afleggen. Het team die bij het eindpunt de minste worpen heeft is de winnaar.